prawdopodobienstwo warunkowe
Szczeniak: Wykonano trzy rzuty symetryczną kostką do gry. W pierwszym rzucie wypadły cztery oczka. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że suma oczek otrzymanych w trzech rzutach jest większa od 10.
A−suma oczek otrzymanych w trzech rzutach jest większa od 10
B−w pierwszym rzucie wypadły cztery oczka
trójki które spełniają warunki zadania
416, 425, 426, 434, 435, 436, 444, 445, 446, 455, 456, 466
P(A|B)=P(A∩B)P(B)
P(A∩B)=12216
P(B)=16
Wychodzi mi zły wynik, gdzie błąd?
14 mar 20:09
xyz:
pominales trojki niektore np.
443, 452, 453, 454
14 mar 21:13
xyz: oraz niemalze wszystkie z szostka
461,462,463,464,465
14 mar 21:15
Szczeniak: Celowo pominięte bo chyba jak wypadnie 434 to jest taka sama sytuacja gdy wypada 443 itd. Czy
jestem w błędzie?
15 mar 00:49
aniabb: jeśli pomijasz kolejność to omega nie będzie 216
15 mar 00:57
Szczeniak: wytłumaczysz mi to?

jaka będzie w takim przypadku omega i dlaczego
15 mar 01:01
aniabb: 216 to było 6•6•6 czyli uwzględniasz kolejność miejsc, więc również w A policz przypadki
uwzględniające kolejność miejsc i masz gotowe
bo chyba w B też uwzględniałeś kolejność licząc 1•6•6 (czyli na pierwszym miejscu 4)
zwłaszcza że słowa ..za pierwszym razem wypadła...sugerują że kolejność jest istotna
15 mar 01:06
aniabb: zatem pasujących do A jest 21 sztuk
15 mar 01:06
Szczeniak: Ok, postaram się zapamiętać, uwzględniając kolejność wynik wychodzi jak najbardziej poprawny!
Dziękuję bardzo!

wracam do podstaw czyli dokładnego czytania poleceń
15 mar 01:09