prosze o wyjasnienie
Monia: | | √6 + √3 | |
Jaką wartość ma wyrażenie : |
| |
| | √2 + 1 | |
7 lut 22:49
bera:
usuń niewymierność z mianownika
i przeczytaj komentarz
Bogdana 37158
z którym całkowicie się zgadzam
7 lut 22:54
jo: Musisz się pozbyć z mianownika pierwiastka. W tym przypadku pomnóż licznik i mianownik przez
√2−1 a to dlatego że korzystając ze wzoru a
2−b
2 = (a−b)(a+b) pozbędziesz się tego
pierwiastka
7 lut 22:55
bera:
można prosciej ( komentarz
Bogdana ... wytrącił przez chwilę moje myślenie
√6+
√3=
√2*
√3+
√3=
√3(
√2+1)
więc teraz dokończ
7 lut 22:58
Monia: do bera chyba to forum jest po to aby podpowiedzieć rozwiazania zadan , podając wskazówki
7 lut 22:58
Monia: probowalam to liczyc lecz wynimk koncowy mi nie wychodzil
7 lut 22:59
bera:
skróć (
√2+1)
wynik sam wyjdzie jak na " talerzu"
odp:
√3
Powodzenia w następnych zadaniach
7 lut 23:01
Monia: dzięki wam
7 lut 23:04
bera:
7 lut 23:05