kombinacja bez powtorzen
Robert: czy majac zbior X=[5]={1,2,3,4,5}
to 3−elementowa kombinacja bez powtorzen istnieje tylko jedna {1,2,3}

czy kombinacja {3,2,1} to juz calkiem inna. Z tego co wyczytalem rozumiem ze kolejnosc
elementow nie ma znaczenia
14 mar 19:59
PW: Ponieważ kombinacja to podzbiór, można ją zapisać jako
{1, 2, 3} = {1, 3, 2} = {3, 1, 2} = {3, 2, 1} = {2, 3, 1} = {2, 1, 3}
− każdy z tych 6 zapisów oznacza to samo, trójelementowy podzbiór zbioru X o elementach
1, 2, 3..
Oczywiście takich 3−elementowych podzbiorów jest
14 mar 20:21
Robert: no wlasnie to gdzie jes tpozostale 9 i jak wygladaja?
14 mar 20:26
PW: A nie możesz sobie powypisywać?
{1, 2, 4}, {1, 2, 5} itd
− dla ułatwienia piszemy w porządku rosnącym każdą trójkę, choć nie ma to znaczenia.
14 mar 20:28
Robert: 123
124
125
134
135
234
235
345
wychodzi mi 8
14 mar 20:37
Robert: 145
to będzie 9 ale 10 wymyslić jakoś nie mogę
14 mar 20:40
PW: Po prostu 2 zgubiłeś. A powiedz, dlaczego nie uczysz się z tego co piszę?
123, 124, ..., 345 to jakieś liczby naturalne, a podzbiory muszą mieć notację jak
o 20:28.
14 mar 20:44
Robert: czyli kombinacje zapisujemy w klamrach a wariacje mozemy zapisywac bez klamer? i jaka
kombinacje zgubilem?
14 mar 20:46
PW: Wariacje to ciągi. Muszą mieć więc zapisy w stylu
(a, b, c, ..., h)
14 mar 20:51
Robert: a permutacje w takim razie?
14 mar 20:53
PW: Permutacje to też ciągi. Czym się różnią od wariacji (bez powtórzeń lub z powtórzeniami) −
musisz znać definicje.
14 mar 20:59