Ciaglosc
Mat: Zbadaj ciaglosc podanej funkcji
f(x)= x/sinx dla x roznego od kpi
1 dla x rownego kpi
14 mar 19:27
Mat: Ktos cos?
14 mar 19:54
Adamm: np. dla x=π nie jest ciągła
14 mar 19:57
Mat: A jak to uzasadnc? Tzn mam takie zadanie i co napisac zeby zostalo bylo poprawnie wykonane?
14 mar 20:02
Mat: Lim przy x dazacego do pi to plus nieskpnczonosc? I ze to rozne od 1 czyli wartoaci funkcji q
pi? I na rej podstawie nie jest ciagla?
14 mar 20:04
Adamm: policzyć granicę
bo sinx→0 dla x→π
−, oraz sinx>0 gdy dążymy od lewej
stąd już funkcja nie może być ciągła, bo f(π)=1
14 mar 20:05
Adamm: granica przy x dążącym do π nie istnieje
14 mar 20:05
Mat: W sensie wartosc funkcji w pi
14 mar 20:05
Mat: A do do pi z prawej strony granica funkcji to minus nieskonczonosć?
I dlatego ze po jednej stronie pi jest +00 a po drugiej −00 to granica funkcji w pi nie
istnieje?
14 mar 20:08
Adamm: tak, dokładnie
14 mar 20:09
Mat: I pokazalem punkt w ktorym nie jest ciagla i to uzasadnia ze cala funkcja nie jest ciagla?
14 mar 20:10
Mat: Dzieki
14 mar 20:10
Adamm:
nie jest ciągła na R
potocznie mówi się że funkcja nie jest ciągła gdy nie jest ciągła w całej swojej dziedzinie
14 mar 20:11