Dwie wysokości trójkąta mają długości 10cm i 11cm
Topaz: Cześć, mam problem z tym zadaniem. Nie mam pojęcia jak się za nie zabrać.
Dwie wysokości trójkąta mają długości 10cm i 11cm. Która z poniższych wartości nie może być
długością trzeceij wysokości tego trójkąta?
A)5 B)6 C)7 D)10 E)100
14 mar 19:22
Tadeusz:
to policz podstawę (dla każdej z wysokości) ... i nierówność trójkąta
14 mar 19:39
Topaz: Mógłbyś pokazać jak? Bo kompletnie nie ogarniam
14 mar 19:46
Tadeusz:
Jeśli wysokość jest równa 10 a podstawa x druga wysokość 11 a podstawa y
| | 10 | |
to ze wzoru na pole masz 0,5*10*x=0,5*11*y ⇒ y= |
| x |
| | 11 | |
Sprawdźmy teraz czy wysokość moze mieć miarę na przykład 100
| | 1 | |
Wtedy podstawa z i 0,5*10*x=0,5*100*z z= |
| x |
| | 10 | |
| | 10 | | 1 | |
Sprawdzasz czy z boków x |
| x i |
| x mozna zbudować trójkąt |
| | 11 | | 10 | |
14 mar 20:00
Topaz: Teraz rozumiem.
Dzięki za pomoc
14 mar 20:13
Tadeusz:
Duży rośnij ...
14 mar 20:15