Granica ciągu
Karol: Oblicz granicę ciągu:
| | 1 | | 1 | |
√n2 + n − n , ma wyjść |
| a mi wychodzi |
| |
| | 2 | | 1+n1/2 + 1 | |
14 mar 19:07
jc: Pokaż rachunek.
14 mar 19:08
Karol: | | √n2 + n + n | | n2 + n − n2 | |
√n2 + n − n = ||* |
| = |
| = |
| | √n2 + n + n | | √n2 + n + n | |
| | n | | n | |
|
| = |
| |
| | n+√n1/2 + n | | n(2+√n1/2 | |
14 mar 19:14
Karol: tam jest n 1/2 bez pierwiastka w osatnim działaniu i przedostatnim
14 mar 19:15
Adamm: | n | | n | |
| nie możesz sobie zamienić na |
| |
| √n2+n+n | | n+√n+n | |
14 mar 19:28
Karol: To znaczy ze znów musze wymnożyć zeby pozbyć się pierwiastka w liczniku czy mogę wyciągnąć n2
14 mar 19:29
Karol: Tylko jakoś ta 2 w mianowniku mi wyjść nie chce
14 mar 19:30
14 mar 19:48