Trojkat rownoramienny
Krzysiek60:

Trojakt ABC jest rownoramienny
AD wysokosc
Wykaz ze ∡ABC jest dwa razy wiekszy od ∡BAD
14 mar 18:46
Krzysiek60: Trojakt ABC jest ostrokatny
14 mar 18:54
Eta:

Nie rysuj tylko napisz oryginalną treść zadania
Taki trójkąt jest równoboczny :
bo 3α=90
o ⇒ α= 30
o i 2α= 60
o
wysokość zawiera się w dwusiecznej i środkowej
14 mar 19:16
Krzysiek60: Zeby tak bylo to AD musialaby byc jednoczesnie dwusieczna kata CAB
Przeciez ΔADB nie jest przystajacy do ΔDAC
14 mar 19:16
Krzysiek60: Dobry wieczor

Juz piszse
dany jest ostrokatny trojakt rownoramienny ABC w ktorym AC=Bc
W trojkacie tym poprowadzono wysokosc AD
Wykaz ze kąt ABC jest dwa razy wiekszy od kąta BAD
Nie rozumiem
Eta dlaczego drugi kąt 90
o= 3α?
14 mar 19:25
Eta:
Miara kąta zewnętrznego trójkąta ABD równa jest sumie miar
kątów wewnętrznych do niego nie przyległych
14 mar 19:31
Krzysiek60: Zapomnialem o tym , Znow to masło .
Tylko jak mam to wytlumaczyc gimnazjaliscie . Oni maja kąty zewnetrzne ?
Za odpowiedz dziekuje
14 mar 19:35
Mila:
Ta treść jest chyba inna.
14 mar 21:38
Krzysiek60: Klasa 7−8 w tym linku co dal mi PW
Przeprowadza dowody geometryczne o poziomie trudnosci nie wiekszym niz w przykladach
Ten co napisalem i jest jescze drugi ale sobie z nim poradzilem (strona 168 )
14 mar 21:57
Mila:
To bzdura. Jest tak, jak pisze Eta.
14 mar 22:10
Krzysiek60: Moze blad . A jaka powinna byc wedlug Ciebie tresc ?
14 mar 22:10