Matematyka
Katrina: Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w ktorym wpisano prostokąt w ten sposob, że dwa boki
prostokąta zawierają sie w przyprostokątnych. Oblicz długości boków i pole tego prostokąta,
jeśli wiadomo, że krotsze boki trójkąta mają dlugości 24 i 10, stosunek dlugości bokow
prostokata jest równy 2:3 i krotszy bok prostokąta jest rownolegly do krotszej
przyprostokatnej trojkata.
14 mar 17:58
Eta:

Z podobieństwa trójkątów np: ABC i BDE
| 24−3x | | 24 | |
| = |
| ⇒ ............................... |
| 2x | | 10 | |
x= 40/13
to|AD|= 3x=... i |AF|=2x=.....
P=|AD|*|AF|=...........
14 mar 18:40