granice i asymptoty funkcji
JOHNSOP: f(x)=|x|(x+3)/ x−1
Jakie będą asymptoty i granice na koncach dziedziny
14 mar 17:38
jc: Dla dodatnich x mamy y=x+2, dla ujemnych y= −x−4.
14 mar 18:11
JOHNSOP: to są ukośne mam rozumiec
14 mar 18:40
14 mar 18:40
JOHNSOP: oooo, to dokladnie
14 mar 18:48
jc: Czy tak trudno nauczyć się, że najpierw wykonujemy mnożenie i dzielenie,
a potem dodawanie i odejmowanie?
Jak chcemy mieć inną kolejność, stosujemy nawiasy.
14 mar 18:56
piotr: | | −x(x+3) | |
f(x) = |
| dlx x < 0 |
| | x−1 | |
| | x(x+3) | |
f(x) = |
| dlx x ≥ 0 |
| | x−1 | |
14 mar 19:07
piotr: w −∞
y = −x − 4
w +∞
y = x + 4
14 mar 19:18