pomocy
imie: wyznacz równanie asymptoty
ekstrema i przedziały monotoniczności
pole obszaru ograniczonego
y=x
2, y=−x
2+2x
prosze o rozwiazanie jednego chociaz zadanka
dziekuje
14 mar 17:18
imie: pomocy chociaz pierwsze
14 mar 19:22
xyz: Nie pros o rozwiazanie tylko o zrozumienie jak sie to liczy
1.
sprawdzamy czy jest asymptota
pionowa, czyli szukamy
miejsc zerowych mianownika
x
2+x−2 = 0
Δ = 1 + 8
i liczymy granice lewo i prawo stronne w x=−2 i w x=1
(juz moglbym stwierdzic ze sa, ale formalnie to):
| | x3 | | −8 | |
lim |
| = |
| = − ∞ |
| | (x+2)(x−1) | | 0+ | |
x−>−2
−
| | x3 | | −8 | |
lim |
| = |
| = ∞ |
| | (x+2)(x−1) | | 0− | |
x−>−2
+
zatem x = − 2 to asymptota pionowa obustronna(bo raz jest −
∞, a raz jest
∞)
jakby byla tylko −
∞ to wtedy jest pionowa lewostronna
itd.
| | x3 | | 1 | |
lim |
| = |
| = − ∞ |
| | (x+2)(x−1) | | 0− | |
x−>1
−
| | x3 | | 1 | |
lim |
| = |
| = ∞ |
| | (x+2)(x−1) | | 0+ | |
x−>1
+
zatem x = 1 to asymptota pionowa obustronna.
asymptoty poziome to badanie granicy w −
∞ oraz
∞
zatem
x−>−
∞
x−>
∞
tutaj granice wyszly nieskonczonosc wiec nie ma asymptoty poziomej
(jakby wyszla konkretna liczba np. −4, 0 czy 55 to by asymptota istniala)
14 mar 20:38
jc: | x3 | | 3x−2 | |
| =x−1 + |
| |
| x2+x−2 | | x2+x−2 | |
Wniosek. Asymptoty w +
∞ i w −
∞: y=x−1.
14 mar 20:59
xyz:

zad 2. Ekstrema i przedziały monotoniczności:
| | 1 | |
założenia co do dziedziny: x ≠ |
| |
| | 3 | |
| | 2x*(3x−1) − (3)*(x2) | | 6x2−2x−3x2 | | 3x2−2x | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| |
| | (3x−1)2 | | (3x−1)2 | | (3x−1)2 | |
sprawdzamy ekstrema:
f '(x) = 0
3x
2 − 2x = 0
x(3x−2) = 0
| | 2 | |
x = 0 lub 3x=2 −−> x = |
| |
| | 3 | |
dla x ∊ (−
∞;0) f '(x) > 0 funkcja rosnie
| | 1 | | 1 | | 2 | |
dla x ∊ (0; |
| ) U ( |
| ; |
| ) f '(x) < 0 funkcja maleje |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
dla x ∊ ( |
| ;∞) f '(x) > 0 funkcja rosnie |
| | 3 | |
| | 0 | |
dla x = 0 mamy ekstremum lokalne maksimum, a jego wartosc: f(0)= |
| =0 |
| | 0−1 | |
| | 2 | |
dla x = |
| mamy ekstremum lokalne minimum,a jego wartosc: |
| | 3 | |
14 mar 21:02
imie: dziękuje dobry czlowieku
14 mar 21:09
jc:
| | x2 | | 1 | | 1 | | 4 | |
f(x)= |
| = |
| [(3x−1) + |
| +2] ≥ |
| |
| | 3x−1 | | 9 | | 3x−1 | | 9 | |
Równość zachodzi w przypadku 3x−1=1, czyli dla x=2/3.
14 mar 21:17
jc: Tak jest dla x>1/3. Zapomnij o tym, co napisałem.
14 mar 21:45
imie: ok thx
14 mar 22:03