Pytający:
|Ω|=6
4
• A // oba składniki całkowite i suma jest całkowita
Składnik m/n jest całkowity dla:
x/x // 6 przypadków
x/1, x>1 // 5 przypadków
4/2, 6/2, 6/3 // 3 przypadki
Łącznie 6+5+3=14 przypadków.
|A|=14
2=196
• B // oba składniki nie są całkowite i suma jest całkowita
Ułamki (niecałkowite) powtarzające się:
1/2=2/4=3/6
1/3=2/6
2/3=4/6
3/2=6/4
1/2+1/2 // 3
2=9 przypadków
3/2+3/2 // 2
2=4 przypadki
5/2+5/2 // 1
2=1 przypadek
1/2+3/2 // 3*2*2!=12 przypadków
1/2+5/2 // 3*1*2!=6 przypadków
3/2+5/2 // 2*1*2!=4 przypadki
1/3+2/3 // 2*2*2!=8 przypadków
1/3+5/3 // 2*1*2!=4 przypadki
4/3+2/3 // 1*2*2!=4 przypadki
4/3+5/3 // 1*1*2!=2 przypadki
1/4+3/4, 5/4+3/4 // 2*1*1*2!=4 przypadki
1/5+4/5, 6/5+4/5, 2/5+3/5 // 3*1*1*2!=6 przypadków
1/6+5/6 // 1*1*2!=2 przypadki
|B|=66
|A∩B|=0
| | |A|+|B|−|A∩B| | | 196+66 | | 262 | | 131 | |
P(A∪B)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 64 | | 1296 | | 648 | |
https://pastebin.com/54ChaRAq