Oblicz sinx+cosx, jeżeli U{2cosx}{1-sinx} + U{2cosx}{1+sinx} =5 i x∈( U{3}{2}π;2
Klara: | | 2cosx | | 2cosx | | 3 | |
Oblicz sinx+cosx, jeżeli |
| + |
| =5 i x∈( |
| π;2π) |
| | 1−sinx | | 1+sinx | | 2 | |
| | 4cosx | |
Nie wiem czy dobrze myślę, ale doszłam do momentu, gdy |
| =5 i nie wiem co z tym |
| | cos2x | |
zrobić dalej
| | 1 | |
Odpowiedź: sinx+cosx= |
| |
| | 5 | |
14 mar 15:56
grzest:
Dalej nie pozostaje nic innego jak wyliczyć cos x. (4/5)
Następnie można wyliczyć z tzw. jedynki trygonometrycznej sin x, wiedząc że x∈(3/2π,2).
Po tym pozostaje już tylko zsumować wyniki. (4/5−3/5 = 1/5).
14 mar 18:06