asin2x | ||
Podaj największy ujemny pierwiastek równania | −8cos4x=0 jeżeli: | |
tgx |
(sin15°+cos15°)2 | ||
a= | ||
sin125°*cos25°+sin25°*cos125° |
π | ||
Odpowiedź: x= | ||
3 |
π | ||
tg x istnieje i tg x ≠0 ⇔ x≠k* | i x≠kπ | |
2 |
3sin(2x) | |
− 8cos4 x = 0 | |
tgx |
3*2*sin(x)*cos(x) | |||||||
− 8cos4x = 0 | |||||||
|
cos(x) | ||
6*sin(x)*cos(x)* | − 8cos4(x) = 0 | |
sin(x) |
π | ||
cos(x) = 0 ⇔ x= | + 2kπ sprzeczne z założeniem | |
2 |
√3 | √3 | |||
cos(x) = | lub cos(x) = − | |||
2 | 2 |
π | π | |||
x = | +2kπ lub x=− | +2kπ lub | ||
6 | 6 |
5π | 5π | |||
x = | +2kπ lub x=− | +2kπ | ||
6 | 6 |
π | ||
największy ujemny to x0 = − | ||
6 |
π | π | |||
co(x)=0 ⇔ x= | +kπ= (2k+1)* | sprzeczne z założeniem | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |