s
b: Czy iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych da się zapisać w postaci kwadratu liczby
naturalnej?
14 mar 14:51
PW: Nie. Musiałoby być
(1) n(n+1)=k2,
co jest niemożliwe.
Gdyby k>n, to znaczy
k=n+m, m∊N,
byłoby
k2=(n+m)(n+m)>n(n+1).
Gdyby k≤n, to
k2≤n2<n(n+1).
W obu wypadkach równość (1) nie może mieć miejsca.
14 mar 15:09
jolka: n2<n(n+1)<(n+1)2
14 mar 15:13
b: Czy 0 zalicza się jako liczba naturalna?
14 mar 15:13
b: Chodzi mi o to że 0*1=02
14 mar 15:14
PW: Formalista. No to napisz, że da się, gdy pierwsza z tych liczb jest zerem. A czy zero jest
liczbą naturalną − musieliście się umówić na początku edukacji, i tego się trzymaj.
14 mar 15:22
b: Ok, dzięki
14 mar 15:23
Adamm:
ja raczej przyjmuję że 0 nie jest naturalne, i wiele ludzi raczej też tak robi,
moim zdaniem ułatwia to niektóre twierdzenia jeśli chodzi o teorię liczb
14 mar 16:35