prawdopodobienstwo, ciągi
JOHNSOP: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że przy czterokrotnym rzucie kostką trzy kolejne wyniki tworzą
ciąg geometryczny.
Dla stałych mam 5* 2*6=60 mozliwości
a dla 1,2,4 i 4,2,1 mam dylemat bo napewno jest 2*2 mozliwosci i nie wiem jaka liczba ma byc
czwarta( czy trzy pozostałe czy dowolna

)
14 mar 11:58
JOHNSOP: ciągi iemalejący i nierosnące mozna brac pod uwage

?
14 mar 12:00
Jerzy:
"Dla stałych mam 5* 2*6=60 mozliwości" − a dlaczego ?
14 mar 12:21
JOHNSOP: 111
111 czyli 2 mozliwosci bo mialy byc w kolejności
anal dla 222 ... 666
2*6
i teraz musi być liczba za wyjątkiem tej w ktorej jest stala czyli 5
14 mar 12:35
JOHNSOP: dobrze mowie?
14 mar 12:35
Jerzy:
Ciągi: (XXXX) też spełniaja warunki zadania. A zatem dla ciagów stałych mamy:
2*6*6 − 6 = 72 − 6 = 66 mozliwości.
14 mar 12:37
Jerzy:
(1,1,1,X) − 6 przypadków
(2,2,2,X) − 6 przypadków
itd.
Razem 36
(X,1,1,1) − 6 przypadków
(X,2,2,2) − 6 przypadków
itd.
Razem 36
Od 72 musimy odjąć 6 przypadków: (X,X,X,X,) bo policzylismy je dwukrotnie
14 mar 12:40
JOHNSOP: w odp pisze ma być 84 i główkuje jak to możliwe
14 mar 12:45
Jerzy:
Czyli wyszło na Twoje. 60 + 24 = 84
(1,2,4,X) − 6
(X,1,2,4) − 6
(4,2,1,X) − 6
(X,4,2,1) − 6
14 mar 12:53