wielomian
oleg: rozłóż wielomian na czynniki x6 +1 nic nie wychodzi zaden wzór, gdyby był minus to wiem jak
ale jest plus niestety
14 mar 10:38
jc: 1+x6 = 1−(−x2)3 = ... masz już minus!
14 mar 10:45
DM: x6 + 1 = (x2)3 + 13
WSKAZÓWKA: Wzór na sume sześcianów
= (x2 + 1)(x4−x2+1)
14 mar 10:46
jc: lub tak
x6+1= (x2)3 − (−1)3 = ...
14 mar 10:46
oleg: no dzieki tyle to zrobiłem tak jak DM, ale stanąłem w drugim nawiasie i medytuje u jc boje się
tego minusa choć logicznie wygląda
14 mar 11:56
jc: Jak znasz wzór na an−bn, to w przypadku nieparzystych n, masz wzór na
an+bn. Po prostu wtedy an +bn = an − (−b)n.
Na drugi nawias mamy taki sposób:
x4−x2+1 = (x2+1)2 − 3x2 = (x2+1)2 − (√3 x)2,
a dalej wzór na różnicę kwadratów.
14 mar 12:05
oleg: no widzę, cos wyszło tylko nie wiem czy dobrze, bo nie mam odpowiedzi w ksiązce.
14 mar 12:55