pomocyy
blehh: funkcja kwadratowa f(x)=(2m−1)x2−2(m+1)x+m−1 ma dwa różne miejsca zerowe x1, x2.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których odległość między miejscami
zerowymi wynosi nie więcej niż 4.
Warunki:
1) a=/=0
2) |x1−x2|≤4 (nie jestem pewna czy dobrze)
3) Δ>0
1) m=/=12
3)m∊(0;5)
2) tego warunku nie potrafię rozwiązać. Muszę podnieść do kwadratu?
14 mar 00:31
blehh: w sumie nic mi po tym, gdy podniosę do kwadratu, więc nie wiem już
14 mar 00:36
aniabb: jak podniesiesz do kwadratu zrobisz wzory Viete'a
14 mar 00:42
blehh: i co mi to da
14 mar 01:01
blehh: a, nieważne, już wiem
14 mar 01:02