rownanie
JOHNSOP: Rozwiąż równanie:
(1/2)(log1/22sinx) + (sinx)log1/2sinx = 1
13 mar 23:49
aniabb: sinx=1/2
13 mar 23:52
JOHNSOP: sin
2x + sinx
(1/logsinx /2) =1

?
13 mar 23:55
JOHNSOP: na tym sie zatrzymałem
jak to zrobiłas
13 mar 23:56
aniabb: to pierwsze ponieważ masz cały log do kwadratu daje sinxlog1/2sinx więc takie jak drugie
zatem 2 sinxlog1/2sinx =1
sinxlog1/2sinx=1/2
log1/2sinx=log sinx1/2
log1/2sinx =t więc masz t=1/t czyli t=1 lub −1 czyli sinx=1/2 lub 2 (odpada)
13 mar 23:59
aniabb: pierwsza operacja w skrócie to
a(logab)2=alogab•logab=(alogab)logab =blogab
14 mar 00:03