Rzucamy 2 razy symetryczną
QWERTY: Rzucamy 2 razy symetryczną sześcienną kostką do gry i zapisujemy sumę liczb wyrzuconych
oczek.
1.oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym że suma liczb oczek jest liczbą
nieparzystą.
2.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia B polegającego na tym że reszta z
dzielenia sumy liczby oczek przez 3 jest równa 2 .
1.
|Ω|=6*6=36
A−suma oczek jest liczba nieparzysta czyli musi być parzysta{2,4,6} i nieparzysta{1,3,5}
|A|=3*3=9
2.
B−reszta z dzielenia sumy liczby oczek przez 3 jest równa 2
nie wiem zrobiłbym to tylko ale rozpisując.Jakiś prosty sposób
13 mar 22:39
QWERTY:
13 mar 23:05
Blee:
1) przy takiej budowie Ω konieczne jest uwzglednienie kolejnosci wylosowanych liczb czyli
#A = 3*32
2)
B1 −−− podzielna przez 3 i taka dajaca reszte dwa (czyli mamy 3,6 z 2,5) czyli 2*2*2
B2 −−− dwie dajace reszte 1 (czyli mamy 1,4) czyli 2*2
13 mar 23:07
Blee:
Mialo byc w #A = 3*3*2
13 mar 23:07