zadanie z matury próbnej
wariatmaturalny: witam, dzis na probnej maturce mialem takie ciekawe pytanie mianowicie
ile należy dolać 20 stopniowej wody, do 5 litrów 80 stopniowej wody, aby otrzymać 50 stopniową
wodę
odpowiedzi były 5, 10, 15, 20
zaznaczyłem 5, nie jestem tego pewien, chciałbym jakies wytłumaczenie jeśli ktoś pomoże
13 mar 22:38
kasztan1999: bump
13 mar 22:44
H2O:
w gorącej wodzie kąpany?
13 mar 22:46
aniabb: mz•c•ΔTz=mc•c•ΔTc
mz•30=5•30
mz=5
13 mar 22:46
wariatmaturalny: @aniabb można jakoś te oznaczenia wytłumaczyć, bo ja tego nie zrozumiem nigdy
13 mar 22:48
Adamm:
20x+5*80=50*(x+5)
5=x
13 mar 22:49
aniabb: to wersja z fizyki m−masa c− ciepło właściwe ΔT o ile ogrzano (ochłodzono)
13 mar 22:52