Zbieżność szeregu, kryterium porównawcze graniczne
not4ya: | | 1 | |
Zbieżność szeregu nsin( |
| ) |
| | n2 | |
Czy rozumowanie przedstawione poniżej jest poprawne?
| | 1 | |
Kryterium porównawcze graniczne an=nsin( |
| ) |
| | n2 | |
| | an | |
lim |
| =0, więc skoro bn jest zbieżny, an jest również zbieżny. |
| | bn | |
| | PI | |
I inny, podobny przykład ntg( |
| ), analogicznie do tamtego. Czy taki sposób rozważania |
| | 2n | |
jest poprawny?
13 mar 22:17
Benny: No mi się wydaje, że jak taki szereg dobierzesz to Ci wyjdzie nieskończoność.
13 mar 22:19
not4ya: Benny, ale ten limes bedzie rowny n3*sin, a ten sinus i tak ta granice wyzeruje, wiec bedzie 0
a nie nieskonczonosc na moje oko. Do tego 1/n jest rozbiezny
13 mar 22:22
Adamm:
Benny dobrze podpowiada
co do drugiego
szereg n/2
n jest zbieżny
13 mar 22:28
Benny: To co, że 1/n jest rozbieżny?
13 mar 22:29
not4ya: Okej źle liczyłem granicę. Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ta granica jest tyle równa?
| | sinx | |
Tzn. znam wzór lim |
| = 1, ale arytmetyka granic jest przeciez taka, ze lim an*bn = |
| | x | |
lim a
n * lim b
n, więc w tym przypadku 0 *
∞
13 mar 22:39
Adamm: nie ma czegoś takiego jak 0*∞
13 mar 22:41
not4ya: symbol nieoznaczony, okej już ogarnąłem, dzięki
13 mar 22:43