Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
mak: Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
x4−4x3−2x2+12x+9≥0
Ze wzorów skróconego mnożenia na nic nie mogę wpaść, a z pochodną 4x3−12x2−4x+12 dalej nie
wiem, co zrobić...
13 mar 22:15
Mila:
1) Sprawdzam czy są pierwiastki całkowite.
w(1)=1−4−2+12+9=16≠0
w(−1)=1+4−2−12+9=0
Schemat Hornera:
1 −4 −2 +12 9 x=−1
1 −5 3 9 0
================
x4−4x3−2x2+12x+9=(x+1)*(x3−5x2+3x+9)
P(x)=(x3−5x2+3x+9)
P(1)=1−5+3+9≠0
P(−1)=−1−5−3+9=0
1 −5 3 9 x=−1
1 −6 9 0
========
x4−4x3−2x2+12x+9=(x+1)2*(x2−6x+9)=(x+1)2*(x−3)2
w(x)=(x+1)2*(x−3)2≥0 dla każdego x∊R
13 mar 22:24
the foxi:
A z pochodną:
4x3−12x2−4x+12=4x2(x−3)−4(x−3)=(4x2−4)(x−3)=4(x−1)(x+1)(x−3)
czyli ekstrema dla f(x)=x4−4x3−2x2+12x+9≥0 to −1, 1 oraz 3
minima to x=−1 oraz x=3
liczymy wartości dla tych x: f(−1)=0 oraz f(3)=0
zatem to są najmniejsze wartości funkcji, więc każda wartość funkcji jest nieujemna, czyli
nierówność jest spełniona
13 mar 22:29
Bogdan:
Pochodna f'(x) = 4x2(x − 3) − 4(x − 3) = 4x2(x − 3)(x − 1)(x + 1)
Wyznaczamy minimum funkcji
13 mar 22:29
Bogdan:
13 mar 22:30
mak: Dziękuję!
13 mar 22:36
the foxi:
13 mar 22:36
Mariusz:
W tym wielomianie można usunąć pierwiastki wielokrotne z wykorzystaniem pochodnej
Jak chcesz z użyciem pochodnej to
policz NWD(x4−4x3−2x2+12x+9,4x3−12x2−4x+12)
biorąc reszty z kolejnych dzieleń
15 mar 01:27