pochodna i parabola
JOHNSOP: wyznacz rownanie paraboli y=ax2+bx+c ktora przechodzi przez punkty A(0,0), B(3,0) i ma styczną
o równaniu y=x+1
13 mar 22:06
aniabb:

ponieważ A(0,0) to c=0
ponieważ B(3,0) to b=−3a
więc y=ax
2−3ax
styczna ma 1 punkt wspólny więc równanie x+1= ax
2−3ax ma 1 rozwiązanie (Δ=0)
zatem a=−1
ostatecznie y=−x
2+3x
13 mar 22:58
Eta:

I jeszcze taka :
13 mar 23:06
aniabb: 
no tak zapomniałam o 9 i zastanawiałam się czemu ten drugi przypadek taki całkiem
nietrafiony
13 mar 23:09
Eta:
ma dwa miejsca zerowe x=0 , x= 3
z postaci iloczynowej
y=ax(x−3)
y=ax2−3ax
13 mar 23:10