Mam parę zadań z którymi mam problem, a dokładniej przykłądów zacznę od tych:
| π | ||
1. Oblicz sin | ||
| 8 |
Tutaj jak by co przekształcenia tego wzoru: cos2x=cos2x−sin2x
2cosx=1−2sin2x
| 1−cos2x | ||
sinx=√ | podstawiam wyliczam wychodzi kat 45o z tego i jest cacy. Pytanie, | |
| 2 |
Odpowiedź jak by co to
| √3 | ||
− | ||
| 2 |
i
pozdrawiam Michał ! <3
| √3 | ||
.......... = sin215o−cos215o= −(cos215o−sin215o)= −cos(2*15o) = −cos30o=− | ||
| 2 |
Wow dziękuję Eta, jak się okazuje, super, mega, proste, wystarczyło zauważyć że mamy wzór
cos2x... Eh
a ja jak zwykle bez pomocy, tego nie widzę.
No nic, dzięki śliczne za pomoc
lecę robić dalej zadanka zatem...