Obliczyć różniczkę funkcji w punkcie dla przyrostów argumentów
adamos: Obliczyć różniczkę funkcji f(x,y)=2(y2+x2) w punkcie (x0,y0)=(2,2) dla przyrostów argumentów
Δx=0.3 i Δy=0.3
13 mar 21:35
Lech:
df = 4x*dx + 4y*dy = 8*0,3 + 8*0,3 = 4,8
13 mar 21:53
adamos: funkcja f(x,y)=2(y2+x2)
13 mar 21:58
Lech: To pisz poprawnie , wowczas pochodne czastkowe wynosza :
δf/δx = 2x2*ln 2 *2x
δf/δy = 2y2*ln 2*2y
13 mar 22:22
Benny: To akurat nie jest prawda. W tych pochodnych wykładnik zostaje taki sam.
13 mar 22:35