wyprowadzanie wzorów
matfiz: Czy byłby ktoś w stanie wytłumaczyć mi wzór na procent składany Kn = Ko (1+p)n, korzystając
z własności ciągu geometrycznego?
13 mar 20:30
PW: No pewnie, ale jesteś pewien, że trzeba o to pytać?
| p | | p | |
K1=K0+ |
| K0=K0(1+ |
| ). |
| 100 | | 100 | |
Policz K
2
13 mar 20:44
matfiz: No okej, ale gdzie tu te własności ciągu geometrycznego? Mam wyprowadzić wzór korzystając z
nich. Nie bardzo rozumiem w którym momencie jest to zrobione...
13 mar 21:29
13 mar 22:00
matfiz: Ale to cały czas podstawianie kolejnych n do wzoru... a chodzi o WYPROWADZENIE. Jak na
podstawie własności ciągu geometrycznego wytłumaczyć ten wzór.
14 mar 15:02
PW: Ale masz wymagania. Przecież z definicji − tak są naliczane odsetki w systemie "procentu
składanego" −
Masz stosunek wyrazu następnego do poprzedniego równy
Co tu "wyprowadzać"? Taka jest definicja procentu składanego. Tłumaczyliśmy raczej ideę takiego
oprocentowania, a nie oczywistość, że ciąg K
n jest geometryczny.
I proszę, nie mów DRUKOWANYMI LITERAMI.
14 mar 15:18
ite:
to nie jest tylko podstawianie kolejnych n do wzoru
to jest tworzenie kolejnego wyrazu poprzez pomnożenie poprzedniego przez
stały iloraz
14 mar 15:20
matfiz:
PW: Przepraszam najmocniej, jednak takie jest moje zadanie domowe, stąd też tak nalegam na
jego zrealizowanie.
Moim zdaniem to też uzasadnianie oczywistości, a polski system edukacji to kwestia pozostająca
wiele do życzenia.
Rozumiem czym jest procent składany, rozumiem, że ciąg jest geometryczny, tylko właśnie tego
typu zadania − uzasadnianie oczywistości są najgorsze, dlatego też mam takie "wymagania".
ite: Jeśli dobrze pamiętam to we wzorze ogólnym ciągu geometrycznego jest a
1 *q
n−1. W
| p | |
takim razie skoro (1+ |
| ) jest stałym ilorazem q, w takim razie gdzie podziało się to |
| 100 | |
n−1? A raczej samo "−1", bo potęga n występuje we wzorze na procent składany... Co o tym
sądzisz?
14 mar 15:58
matfiz: *pozostawiająca.
14 mar 16:00
q: w procencie pierwszym wyrazem jest chwila wpłaty więc n−1=0 drugim wyrazem jest po doliczeniu
odsetek po 1 roku więc 2−1=1 trzecim..po drugim roku więc 3−1=2 itd... dlatego nie widać −1
14 mar 16:09
ite:
a1 − pierwszy wyraz ciągu to kwota Ko w momencie założenia lokaty np. maj 2016 − wtedy
jeszcze nie jest oprocentowana
a2 − po roku (maj 2017) są po raz pierwszy dopisane odsetki a2= a1*q2−1=Ko*q1
a3 − po roku maj 2018 będą po raz drugi dopisane odsetki a3= a1*q3−1=Ko*q2
14 mar 16:16
matfiz: Okej, przedstawię na lekcji ten sposób rozumowania.
Mam nadzieję, że to będzie wystarczające "wyprowadzenie"
![emotka](emots/1/zniesmaczony.gif)
Dziękuję Wam bardzo za pomoc. Życzę miłego dnia!
14 mar 16:20
PW: No to jeszcze raz. Nie trzeba dowodzić, że ciąg K
n jest geometryczny i ma iloraz
Taka jest definicja oprocentowania "składanego" − do kapitału uskładanego w latach poprzednich
dodaje się − po upływie roku − p% tego kapitału, czyli
Kapitał uskładany po n latach wynosi zatem
Niepokoi, dlaczego jest
n, a nie (n−1)? W przytoczonym wzorze
a
n=a
1q
n−1
mamy n−ty wyraz ciągu o początkowym wyrazie a
1. Wyraz a
n jest n−tym wyrazem ciągu, dlatego
potęgą jest (n−1) W naszym wypadku numerację zaczęliśmy od 0, początkowy wyraz ciągu to K
0, a
licząc K
n liczymy (n+1)−szy wyraz ciągu, dlatego wykładnikiem potęgi jest n (o jeden mniej
niż numer wyrazu),
Po to między innymi wypisywaliśmy te kolejne wyrazy − żeby zauważyć, że potęga jest równa
wskaźnikowi wyrazu:
K
1=K
0q
1, k
2=K
0q
2, K
3=K
0q
3,...
Wskaźnikowi, a nie numerowi, np. wyraz K
3 jest czwartym wyrazem ciągu, a więc ma q do potęgi o
jeden mniejszej, czyli 3.
14 mar 16:26
PW: Przepraszam przedmówców, ja tu dłubałem pieczołowicie swoje wyjaśnienie, gdy może nie trzeba
było.
14 mar 16:29
PW: ... a to wszystko nieudolne, można po prostu powiedzieć:
Kn=K1qn−1,
bo taki wzór znamy, i podstawić K1=K0q:
Kn=K0.q.qn−1 = K0qn,
uff.
14 mar 16:35
matfiz: PW: Za to wyjaśnienie również bardzo dziękuję.
Jesteście najlepsi i przywracacie wiarę w ludzi: jednak istnieją osoby, które potrafią
bezinteresownie pomóc, samemu dodatkowo realizując się − bo jak przypuszczam − matematyka to
Wasza pasja.
DZIĘKUJĘ
14 mar 16:39