proszę o rozwiązanie
Anna: Wartości funkcji f : D→R spełniają dla każdego x ∊ D następujące równanie
| | 1 | |
1 + f(x) + [ f(x)]2 + [ f(x)]3 + ... = |
| gdzie lewa strona jest sumą |
| | 2x2 − 3x | |
nieskończonego ciągu geometrycznego.
Wyznacz dziedziną i wzór funkcji f
13 mar 20:28
===:
a
1=1 q=f(x)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| zatem: |
| = |
| |
| | 1−f(x) | | 1−f(x) | | 2x2−3x | |
z tego wyznaczysz f(x) i bierzesz się za dziedzinę ... nieskończony ciąg geometryczny ...
−1<q<1 ...
13 mar 21:40
Anna: dziękuję
13 mar 21:51
===:
poradzisz sobie dalej?
13 mar 21:53
Anna: tak dziedzina to x∊ (−∞ ; −3)∪(0 ; +∞)
chyba dobrze
13 mar 22:00