procent
procent: Romek wpłacił do banku na pięć lat kwotę 5000 zł. W pierwszym roku oprocentowanie wynosiło 4,5%
a w pozostałych czterech latach bank podniósł oprocentowanie do 5%.
a) Jaką kwotę Romek będzie mógł pobrać z banku po 5 latach?
b) Ile zaoszczędzi Romek, jeśli będzie musiał zapłacić dwudziestoprocentowy podatek od
naliczonych odsetek?
Odsetki są kapitalizowane rocznie.
13 mar 20:15
procent: .
13 mar 20:34
procent: ?
13 mar 21:28
procent: ?
14 mar 15:00
procent: ?
14 mar 16:08
q:
a) 5000*1.045*1.054=..
b) 5000*1.036*1.044=...
14 mar 16:14
: kurwa czy ci ludzi enie maja kalkulatora
![](emots/2/pytajnik.gif)
!1
14 mar 16:29
procent: Po prostu nie rozumiem o co chodzi w podpunkcie b)
Nie chodzi mi o podanie gotowego rozwiązania, a raczej o jakieś sensowne wytłumaczenie.
14 mar 16:41
q: dopisujesz odsetki pomniejszone o podatek czyli zamiast 4,5% masz tylko 0.8z4,5%=3,6%
analogicznie z 5% zostaje ci po podatku 0.8*5%=4% i tyle dopisują
14 mar 16:45