jak narysowac
coco: g(x)= tg(π6−x2)
jak narysowac wykres funkcji trygonometrycznych
13 mar 20:10
coco: .
13 mar 20:23
Mila:
1)
y=tg(x) , okres T=π , następnie "rozciągasz" wykres
narysuję w następnym wątku.
13 mar 20:33
Mila:
2) Powinowactwo P
OY k=2 otrzymujesz wykres funkcji:
| | π | |
3) Przesuniecie wykresu o wektor [ |
| ,0] otrzymasz wykres funkcji |
| | 3 | |
y=tg(x/2−pi/6)
4)
Symetria względem OX i otrzymujesz wykres funkcji:
Można innym sposobem , najpierw przesunięcie, potem powinowactwo.
13 mar 20:56
Mila:
14 mar 19:09