procenty
sxl: Na giełdzie nastąpiła hossa i ceny akcji pewnej firmy wzrosły o 20%. Potem nastąpił krach i
ceny akcji w ciągu kolejnych 4 sesji spadły o 5%. Jakie jest notowanie akcji tej firmy w
porównaniu z ceną sprzed hossy?
13 mar 20:02
sxl: .
13 mar 20:09
annabb: 1.2*0.95*0.95*0.95*0.95 = ...
13 mar 20:16
ford:
1x − cena akcji przed hossą
1,20x − cena akcji po hossie
1,20x*(1−0,05)*(1−0,05)*(1−0,05)*(1−0,05) ≈ 0,9774x − cena akcji po 4 sesjach
1x − 0,9774x = 0,0226x = 2,26% x
Notowanie akcji jest ok. 2,26% niższe w porównaniu do ceny sprzed hossy
13 mar 20:19