matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
gabi:
wyznacz miary kątów ostrych alfa i beta trójkąta prostokątnego, jeśli wiadomo, że tg beta = 2cos alfa
13 mar 19:53
aniabb:
tgβ=2cosα=2sinβ
sinβ
=2sinβ zatem cosβ=1/2
cosβ
α=30° β=60°
13 mar 23:17