prawdopodobieństwo, metoda NIE drzewkiem
polo: Rzucamy pięciokrotnie czworościenną, symetryczną kostką z liczbami odpowiednio 1,2,3,4 na
poszczególnych ścianach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) liczba parzysta wypadła co najwyżej raz.
moc zbioru Ω=4
5
moc zbioru według mnie A=2
6, a mój tok rozumowania wygląda tak:
1) przypadek gdy liczba parzysta wypadła raz: w dowolnym numerze rzutu wypada nam 2 lub 4 a w
reszcie rzutów 3 lub 1 mamy więc 2*2*2*2*2
2) przypadek gdy liczba parzysta nie wypadła ani razu: więc wypada nam ciągle 3 lub 1 czyli
2*2*2*2*2
No i sumując pierwszy i drugi przypadek wychodzi nam A=2
6, no ale wtedy wychodzi mi źle
| | 3 | |
(poprawnie to P(A)= |
| ) |
| | 16 | |
13 mar 18:04
PW: A−liczba parzysta wypadła co najwyżej raz jest sumą dwóch rozłącznych zdarzeń:
B − "liczba parzysta wypadła dokładnie raz"
C−"liczb parzysta nie wypadła ani razu"
|B|=5
.2
.2
4 (pięć miejsc, dwie możliwe parzyste, na czterech pozycjach liczby 1 lub 3).
|C|=2
5
|A|=|B|+|C|=5
.2
5+2
5=6
.2
5.
| | 6.25 | | 6 | | 3 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 45 | | 25 | | 16 | |
13 mar 18:20
polo: | | | |
ta "5" z |B| wzięła się z | ? |
| | |
13 mar 18:24
PW: Po co aż tak formalizować rzeczy proste? Pięć, bo 5 miejsc do "obstawienia przez liczbę
parzystą".
| | | | | | | |
Ja wiem, że | = | =5, ale jaki sens ma | ? Wybieramy jedno miejsce spośród |
| | | | |
| | | |
pięciu, a więc można napisać | , ale po co? |
| | |
13 mar 18:28
polo: Dzięki za pomoc w podpunkcie a).
Mam także b) liczba 1 wypadła trzy razy.
|Ω|=45
B−"liczba 1 wypadła trzy razy"
|B|=1*1*1*3*3*5*2, gdzie 1 wypadnięcie jedynki na kostce, 3 to wypadnięcie 2 lub 3 lub 4, 5 to
wybieram jedno z pięciu miejsc dla "1", a 2 to jedno z pozostałych dwóch miejsc dla 2 lub 3
lub 5. Dobrze kombinuję? A co
13 mar 18:40
PW: Jeżeli jedynka ma wypaść dokładnie 3 razy, to tutaj właśnie nadaje się symbol Newtona
− na tyle sposobów można wybrać miejsca dla jedynek.
Pozostałe dwa miejsca muszą wypełnić liczby 2, 3 lub 4 − sposobów jest 3
2.
13 mar 18:49