Parametr, dowód, prawdopodobieństwo, ciąg, analityczna i optymalizacja.<płacze>
Irokez:
1.Wyznacz wszystkie wartości parametru m(meR) dla których równanie x2−2(m+1)x+2m2+5m+3 ma dwa
różne rozwiązania tych samych znaków x1, x2 spełniające warunek:
x12x2 + x1x22 ≥ x1+x2
2. Kąt ostry DAB równoległoboku ABCD ma miarę 45stopni. Wewnątrz równoległoboku znajduje się
punkt P, którego odległości od boków AB i AD wynoszą odpowiednio a i b. Wykaż, że |AP| =
√2a2+2√ab+2b2.
3. Ze zbioru 2n(n≥2 i neN) początkowych liczb naturalnych dodatnich losujemy kolejno bez
zwracania trzy liczby. Wykaż, że prawdopodobieństwo wylosowania trzech takich liczb, których
suma jest liczbą nieparzystą, nie zależy od wartości n.
4. Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego(an) jest równa 40,5.
Suma wszystkich wyrazów ciągu (an) o numerach podzielnych przez 3 jest równa 81/14. Oblicz
pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu (an).
5. Jeden bok rombu ABCD zawiera się w prostej o równaniu x+2y+8=0. Punkt A=(0,−4) jest
wierzchołkiem tego rombu, a punkt S=(−3,0) jest punktem przecięcia się przekątnych rombu.
Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu i zapisz równanie okręgu wpisanego w
romb.
6. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 4x−(m−2)*2x−m2+6m−8=0 ma dwa
różne rozwiązania.
7. W kuli o promieniu r umieszczamy ostrosłupy prawidłowe czworokątne − o wysokości dłuższej od
r − w ten sposób, że wszystkie wierzchołki ostrosłupa należą do powierzchni tej kuli. Wyznacz
długość krawędzi podstawy oraz długość wysokości tego ostrosłupa, który ma największą
objętość. Oblicz tę największą objętość.
13 mar 17:50
PW: Panuje tu zasada "Jeden post − jedno zadanie".
Zdecyduj, w którym mamy pomóc. Nie oczekuj, że rozwiążemy wszystkie. Jaki to ma sens, jeżeli
nie radzisz sobie z niczym?
13 mar 18:24
Janek191:
z.1 Brak równania
Δ > 0
x1*x2 > 0
x12 x2 + x1 x22 ≥ x1 + x2
x12 x2 + x1 x22 − x1 − x2 ≥ 0
x1*( x1*x2 − 1) + x2*( x1 x2 − 1) ≥ 0
( x1*x2 − 1)*(x1 + x2) ≥ 0 wzory Viete'a
13 mar 19:17
Adamm:
nie ma takiej zasady, po prostu chętniej człowiek podchodzi do zadania
jak widzi polecenie
lepsze to niż wstawianie 10 zadań w krótkim czasie, tak że
jedyne co się widzi jak się wchodzi, to te zadania
13 mar 19:19
PW: Dlaczego negujesz zasady, powiedzmy że niepisane. Rozwiązując zadanie chce się je widzieć na
ekranie. Powiedzmy, że już trzy ktoś rozwiązał. Chcąc rozwiązać czwarte musiałbym co chwilę
przewijać ekran, a to jest nie do zniesienia.
Wrzucenie 7 zadań z różnych działów oznacza, że człowiek nie pracuje nad niczym − poczeka
spokojnie aż zapaleńcy mu rozwiążą. Ja w takich wypadkach nie pomagam.
13 mar 19:34