zad
adam: 7. Jeden z boków trójkąta leży na płaszczyźnie Π. Pozostałe boki tworzą z płaszczyzną Π kąty α
i
β, a rzuty prostopadłe tych boków na tę płaszczyznę są do siebie prostopadłe. Znaleźć tangens
kąta nachylenia płaszczyzny trójkąta do płaszczyzny Π. Przyjmując, że bok trójkąta leżący
na płaszczyźnie Π ma długość a, wyznaczyć odległość punktu przecięcia rzutów pozostałych
boków na płaszczyznę Π od płaszczyzny trójkąta.
13 mar 17:47
Mila:

Licz.
13 mar 18:58
adam: jak?
13 mar 20:39
Mila:
Jeśli masz odpowiedź to napisz. Liczę.
13 mar 21:25
Mila:
|OC|=h, OC⊥π
| | h | |
1) w Δ COB: tgβ= |
| ⇔h=c*tgβ |
| | c | |
| | h | |
2) W ΔCOA: tgα= |
| ⇔h=b*tgα |
| | b | |
z (1) i (2) c*tgβ=b*tgα
3) W ΔAOB:
a
2=c
2+b
2
| | tg2α | | tg2α+tg2β | |
a2=b2*( |
| +1)⇔a2=b2* |
| ⇔ |
| | tg2β | | tg2β | |
| | a*tgβ | | a*tgα | |
b= |
| i c= |
| |
| | √tg2α+tg2β | | √tg2α+tg2β | |
4) Obliczamy wysokość w ΔAOB opuszczoną na AB (porównanie pola b*c=a*h
p)
5)
Odległość punktu o od ściany ABC.
Policzysz ?
13 mar 21:42
adam: postaram się
13 mar 21:49
Mila:
A odpowiedź masz?
13 mar 21:54
adam: nie mam
13 mar 22:05
Mila:

OC⊥OE, OE⊥AB
| | tg2α+tg2β | |
tgδ=c*tgβ* |
| = |
| | a*tgα*tgβ | |
| | a*tgα | | tg2α+tg2β | |
= |
| * |
| ⇔ |
| | √tg2α+tg2β | | a*tgα | |
tgδ=
√tg2α+tg2β −tangens kąta nachylenia płaszczyzny trójkąta do płaszczyzny Π.
=====================
13 mar 22:57
Mila:
Obliczyłeś tę odległość ?
14 mar 16:35
adam: A jak ją obliczyć?
14 mar 18:54
Mila:
To będzie wysokość ΔCOE opuszczona z wierzchołka O na bok CE.
Kombinuj, przecież nie mogę wszystkiego za Ciebie liczyć.
Skąd masz to zadanie? Jest ciekawe.
14 mar 19:05
adam: A to wtedy też z równości pól można wyliczyć
14 mar 19:19
14 mar 19:23
adam: Mila, pomóż mi
14 mar 20:59
Mila:
To jest dobrze, ale trzeba wyznaczyć sinδ, sporo przekształceń tą drogą.
tg
2α+tg
2β=u
u*(1−sin
2δ)=sin
2δ
u=sin
2δ+u*sin
2δ
u=sin
2δ*(1+u)
| | √tg2α+tg2β | |
sinδ= |
| |
| | 1+√tg2α+tg2β | |
Posprawdzaj rachunki.
Jutro pomyślę jeszcze i przeliczę na konkretach.
14 mar 21:19
Mila:
Pierwiastek w mianowniku popraw.
14 mar 22:41