liczby rzeczywiste
Domino: 1.uzasadnij że różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb parzystych jest podzielna przez 8
2. Dodatnia liczba a jest 6 razy większa od liczby b i dwa razy mniejsza od liczby c. Oblicz c
Z góry wielkie dzięki
13 mar 17:44
Domino: Zapomniałem dodać − możliwe odpowiedzi w zadaniu 2 to:
A) c=3b
B) c=b/12
C) c=12b
D) c=1/3b
13 mar 17:47
adam: a
13 mar 18:32
PW: Z tym pierwszym to przesadzasz. Wystarczy oznaczyć te liczby jako 2n i 2(n+1) i napisać różnicę
sześcianów.
13 mar 18:39
annabb: a=6b=c/2 zatem c=12b
13 mar 18:39