matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie zamknięte, granica
K:
n
2
+2
n
Jeżeli
lim
n→
∞
(
−
− 2a)=0 to:
2n−1
2
1
A. a=
8
1
B. a=
4
1
C. a=
2
D. a=1
n
2
+2
n−4a
lim
n→
∞
(
−
)=0
2n−1
2
8an+n−4a+4
lim
n→
∞
=0
4n−2
(8a+1)n
=0
4n
1
a=−
8
Czy ktoś może wskazać co robię źle?
13 mar 17:42
jc:
Masz błąd na samym początku (znak przy a).
n
2
+2
n
2(n
2
+2)−(2n−1)n
4+n
−
=
=
→1/4
2n−1
2
2(2n−1)
2(2n−1)
wniosek 2a=1/4 czyli a = 1/8.
13 mar 17:53