ciągi
sxl: | | 85 | |
W ciągu geometrycznym (an) suma pięciu początkowych wyrazów jest równa |
| . Wiedząc, że |
| | 2 | |
a
1 = 1, oblicz sumę pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (b
n), o którym wiadomo,
że b
1 = a
1 oraz b
5 = a
5.
13 mar 17:25
annabb: Jak dla mnie może być 85/2
13 mar 18:04
Eta:
Z taką treścią ..... a
n=b
n to S
5=85/2
To jest zadanie, w którym od lat ....... nie poprawiono treści

ciąg a
n −−−
arytmetyczny zaś ciąg b
n −−− geometryczny
13 mar 18:07
Eta:
Rozwiązanie z poprawioną treścią jest:
S
5= 1+1+r+1+2r+1+3r+1+4r= 85/2 ⇒ 20r=75 ⇒ r=15/4
to a
5= b
5=1+15=16 i a
1=b
1
zatem ciąg geometryczny b
n:
| b5 | |
| = q4 =16 ⇒ q=2 v q= −2 |
| b1 | |
b
n : 1,2,4,8,16 lub b
n : 1,−2,4,−8,16
S
5= 31 lub S
5= 11
===== =====
13 mar 18:13
sxl: Dziękuję bardzo!
13 mar 19:25