Jak
Omar: Jak rozwiązać
x
3+x−1<0
13 mar 17:17
Omar: Oraz czy jak mam w innym przykładzie x(x2−1)<1 to mogę zapisać jako (x+1)(x−1)2 ?
13 mar 17:24
Omar: ?
13 mar 17:28
PW: Drugie pytanie − nie.
13 mar 17:28
PW: Pierwsze pytanie − nie ma wymiernego rozwiązania równania x3+x−1=0, a więc rozwiązanie jest
trudne
13 mar 17:33
PW: Niezłe przybliżenie miejsca zerowego funkcji
f(x)=x
3+x−1
| | 2√2 | | √2 | | 3 | |
f(x0)= |
| + |
| −1= |
| √2−1≈0,061. |
| | 8 | | 2 | | 4 | |
Funkcja f jest rosnąca, a więc ma tylko jedno miejsce zerowe.
Napisz na jakim poziomie edukacji jesteś, Są wzory pozwalające wyliczyć dokładne rozwiązanie,
ale nie ma tego w szkole średniej.
Jeżeli jesteś studentem i bardzo ci to potrzebne, to zaraz zjawi się tu mgr M., który wyliczy.
Ja tych wzorów nigdy się nie nauczyłem.
13 mar 19:18