Oblicz Pc i V
olll: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
H = 18 cm a pole przekroju wzdłuż krawędzi bocznej i wysokości podstawy wynosi 108√3 cm2.
Oblicz miarę kąta jaki tworzy przekątna tego przekroju z płaszczyzną podstawy graniastosłupa
13 mar 15:50
Mila:

1)
| | a√3 | |
PADEA'=108√3⇔ |
| *18=108√3 |
| | 2 | |
a=12
2)
V=648
√3
| | 122√3 | |
Pc=2* |
| +3*12*18=72√3+72*9 |
| | 4 | |
P
c=72*(
√3+9)
3)
α=60
o
==================
13 mar 18:41