czy to jest wariacja z powtorzeniami
Robert: X={1,2,3,4,5}
wariacja:
1234554321
13 mar 15:43
13 mar 15:44
Robert: czyli obliczajac mozemy utworzyc 50 wariacji 10elementowych ze zbioru 5 elementowego mam racje?
i ta wariacje co podalem jest poprawna?
13 mar 15:51
Jerzy:
Nie.
Ze zbioru 5 elementowego można utworzyć 510 10 − elementowych wariacji z powtórzeniami.
15:43 podałeś jedna z mozliwych.
13 mar 15:55
Robert: mój błąd, możemy utworzyć 510 tak?
13 mar 15:56
Robert: Okej juz wszystko rozumiem dziekuje
13 mar 15:56
Robert: A czy majac na przyklad 2elementowa wariacje 1,2 gdzie elementy sie nie powtarzaja mozemy ja
nazwac wariacja z powtorzeniami?
13 mar 15:58
Jerzy:
Nie, to wariacje bez powtórzeń, czyli elementy się nie mogą powtarzać.
Np. ze zbioru (1,2,3) mozemy utworzyć: (1,2) (2,1) (1,3) (3,1) (2,3) (3,2)
wariacji 2 − elementowych bez powtórzeń.
13 mar 16:00
Jerzy:
Liczymy to prosto: 3*2 ( na pierwszym miejscu jedna z trzech cyfr , na drugim jedna z dwóch
pozostałych.
13 mar 16:02
Robert: ale obliczajac przeciez ilosc 2elementowych wariacji z powtorzeniami ze zbioru X={1,2,3,4,5}
wychodzi 25=52 a jesli nie wliczalibysmy wlasnie takich wariacji 1,2 to wychodziloby ze
takich wariacji z powotrzeniami
jest 5: 11 22 33 44 55
13 mar 16:04
13 mar 16:06
Robert: i kto ma racje?
13 mar 16:14
Pytający:
"A czy majac na przyklad 2elementowa wariacje 1,2 gdzie elementy sie nie powtarzaja mozemy ja
nazwac wariacja z powtorzeniami?"
Możesz, tak samo jak możesz kwadrat nazwać prostokątem.
Zbiór k−elementowych wariacji bez powtórzeń zbioru X jest podzbiorem zbioru k−elementowych
wariacji z powtórzeniami zbioru X.
13 mar 16:25
Robert: dziękuję
13 mar 16:28
Jerzy:
Musisz zrozumieć,że tworząc wariacje z powtórzeniami uwzględniamy również te, które nie mają
powtórzeń.
13 mar 16:36
Robert: No tak ale one również się wliczaja w te z powtorzeniami
13 mar 17:06
Jerzy:
Dokładnie tak.
13 mar 17:28