4 | 8 | |||
f(x)=x+2+ | + | +... . | ||
x | x2 |
16 | 2 | |||
A. | B. 4 C. 4+4√2 D. 10 | |||
7 | 3 |
2 | ||
Zauważ, że wzór funkcji to suma wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie q= | ||
x |
a1 | x | ||||||||||||
S=f(x)= | = | <−− możesz zostawić w takiej postaci ![]() | |||||||||||
1−q |
|
8 | 8 | 32 | 2 | ||||||||||||||||||||
f(8)= | = | = | =10 | ||||||||||||||||||||
|
| 3 | 3 |
x | |||||||||||
f(x)= | |||||||||||
|
x | |||||||||||
f(x)=8 ⇒ | =8, x≠0, x≠2 | ||||||||||
|
x | 8x−16 | ||||||||
=8 ⇒ x= | ⇒ x2=8x−16 ⇒ x2−8x+16=0 ⇒ (x−4)2=0 ⇒ x=4 | ||||||||
| x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |