rownianie wymierne, prosze o pomoc
ZzZz: | 2−x | | 5+x | | 10 | |
| − |
| = 3 + |
| |
| 1−x | | 3−x | | (x−3)(x−1) | |
7 lut 21:01
ZzZz: POmoze ktos?

przygotowuje sie do klasowki z rownan i niewymiernosci
7 lut 21:06
kalafiorowa: sprowadz wszystko do wspolnego mianownika
7 lut 21:08
bera:
założenia: x≠3 i x≠1
(1−x)(3−x) = (x−1)(x−3)
| (2−x)(x−3)−(5+x)(x−1) | | 3(x−3)(x−1)+10 | |
| = |
|
|
| (x−1)(x−3) | | (x−1)(x−3) | |
jeżeli mianowniki ułamków równych są równe to i ich liczniki muszą być równe
porównaj liczniki , wykonaj działania , uporzadkuj i rozwiąż równanie
w rozwiazaniu uwzględnij założenia
7 lut 22:47