Twierdzenie sinusów
Małgosia: Proszę o pomoc.Z góry dziękuję.oblicz miary pozostałych kątów trójkąta abc jeśli kąt β ma 120°
|AB|=2√3 AC=6 .
13 mar 14:03
Eta:
13 mar 14:30
Eta:
2 sposób
Z tw. sinusów
sinC= ............ =1/2 to kąt przy wierzchołku C ma miarę 30
o
i kąt przy wierzchołku B też ma miarę 30
o bo: 180
o−(120
o+30
o)= 30
o
ΔABC jest równoramienny
13 mar 14:33
the foxi:

Tak?
| | √3 | | 6 | | 2√3 | | 2√3 | |
sin120o= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 4√3= |
| ⇒ |
| | 2 | | | | sinγ | | sinγ | |
α+β+γ+=180
o ⇒ a=180
o−β−γ=30
o
13 mar 14:34
Eta:
@ the foxi
Punkty w geometrii oznaczamy wielkimi literami !
13 mar 14:44