Przekątna trapezu zawiera się w dwusiecznej, oblicz pole i długość boków.
Łukasz: Miara kąta ADC trapezu ABCD jest równa 1200, a przekątna BD jest zawarta w dwusiecznej tego
kąta. Przekątne trapezu przecinają się w punkcie E takim, że |AE|=14 i |EC|=7. Oblicz długości
boków i pole trapezu, jeśli AB || CD.
13 mar 11:14
Blee:
Bzdura ... przekatna BD nie moze byc dwusieczna kata ADC.
Gdyby tak bylo to kat DBC = 0
13 mar 11:19
Blee:
Wroc ... przyjalem (nie wiedziec czemu) ze to jest trapez rownoramienny
13 mar 11:21
Blee:

1) α = 180 − 60 − 60 = 60
2) czyli |AB| = |BD| = |AD| = a
| | a | | 14 | |
3) z podobieństwa trójkątów wynika, że: |
| = |
| −> a = 2b |
| | b | | 7 | |
| | a√3 | |
4) h = |
| (wysokość trapezu = wysokość Δrównobocznego) |
| | 2 | |
czyli mamy:
| | a | | a√3 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = (14+7)2 |
| | 2 | | 2 | |
a
2 = 21
2 −> a = 21
i teraz np. z tw. cosinusów wyznaczasz 'c'
c
2 = a
2 + b
2 − 2ab*cos60
o
13 mar 11:31
Łukasz: Dzięki wielkie za odpowiedź. Do którego trójkąta został użyty pitagorasz (chyba) w podpuncie 4?
13 mar 11:46
marcinek: na jakiej zasadzie przyjmujesz że kąt DAB ma również 60°?
14 paź 23:31
Eta:

Taki trapez składa się z trzech trójkątów "ekierek" o katach 30
o,60
o, 90
o
| | AB | |
i jest trapezem prostokątnym ( bo |
| =14/7 ⇒ |AB|=2b |
| | DC | |
Z tw. Pitagorasa w ΔABC
(2b)
2+(b
√3)
2=21
2 ⇒ 7b
2=21*21 ⇒ b
2=63 ⇒ b=3
√7
to |AB|=2b=6
√7, |DC|=b=3
√7 , |AD|=2b=6
√7, |BC|=b
√3=3
√21
=============================================
| | 1 | |
P= 3*P(ΔDCB)= 3* |
| *b*b√3 |
| | 2 | |
===================
15 paź 00:32
Eta:
kąty ABD i BDC −−− naprzemianległe
więc trójkąt ABD równoboczny
15 paź 00:35