objętość ostrosłupa
mat: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc że odległości
środka wysokości ostrosłupa od ściany bocznej i od krawędzi bocznej
są odpowiednio równe n i m
13 mar 10:41
Blee:

Część I
mamy podobieństwo trójkątów:
ΔEXG ∼ ΔEIY
więc:
z tw. Pitagorasa wiemy także, że:
a
2 + 4h
2 = b
2
13 mar 10:58
Blee:

Część II
Analogiczne podobieństwo trójkątów, z czego mamy:
dodatkowo z tw. Pitagorasa:
2a
2 + 4h
2 = c
2
DODATKOWO:
patrząc na ścianę boczną, wiemy że:
(|FE|)
2 + (|CF|)
2 = (|CF|)
2 ⇔ b
2 + a
2 = c
2
W sumie masz 5 równań z 5'cioma niewiadomymi (a,b,h oraz n,m).
Wyznaczasz a,h za pomocą n,m i wyznaczasz objętość tegoż ostrosłupa.
Powodzenia
13 mar 11:05
Eta:

Łatwiej jest tak: ( bez 5−iu równań
Należy wyrazić a i H za pomocą n i m
| | 2n | | 2n | | 2m | | 2m | |
z 1/ sinα= |
| i cosα= |
| z 2/ sinβ= |
| i cosβ= |
| |
| | H | | a | | H | | a√2 | |
z jedynki trygonometrycznej
| 4n2 | | 4n2 | | 4m2 | | 2m2 | |
| + |
| =1 i |
| + |
| =1 |
| H2 | | a2 | | H2 | | a2 | |
i mamy układ równań z dwoma niewiadomymi "a" i "H"
Rozwiązując ten układ równań ......
otrzymasz:
| | 4n2m2 | | 2nm | |
H2= |
| ⇒ H= |
| |
| | 2n2−m2 | | √2n2−m2 | |
to V=..................
| | 16m3n3 | |
V= |
| |
| | 3(m2−n2)(√2n2−m2 | |
=====================
Sprawdź rachunki.... lub sprawdź zgodność z odpowiedzią ...
13 mar 12:10