wykaż
mat:
W trójkącie KLM o kątach 450 i 600 poprowadzono wysokości KA, MB, LC
Odcinki KA, MB ,LC są jednocześnie dwusiecznymi trójkąta ABC
Wykażże trójkąt ABC jest prostokątny
13 mar 10:38
Blee:

a + α = b + β = y + γ = 90
o
n = α + γ
m = β + γ
o = α + β
niech:
n = 45
o
m = 60
o
wtedy o = 180 − 60 − 45 = 75
o
| ⎧ | 45 = α + γ | |
| ⎨ | 60 = β + γ |
|
| ⎩ | 75 = α + β | |
masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi, rozwiązujesz
13 mar 10:50
Blee:
i wyjdzie Ci:
α = 30
β = 45
γ = 15
czyli 2β = 90o
c.n.w.
13 mar 10:51