Spośród liczb naturalnych
QWERTY: Spośród liczb naturalnych trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę.Jakie jest prawdopodobieństwo
wybrania liczby, która przy dzieleniu przez 11 daje resztę 3.
13 mar 00:36
aniabb: pierwsza 102 .. ostatnia 993 .. co 11 .. więc jest jest ich 82
pr−wo=82/900
13 mar 00:39
QWERTY: Skąd wiesz że a
1 i a
n 
Chociaż a
1 raczej prosto obczaić ale a
n
13 mar 00:52
Basia: 999:11 = 90 reszta 9 czyli o 6 za dużo
999−6 = 993
to tak nieformalnie
formalnie to
11n+3 ≤ 999
11n ≤ 996
n = 90
11*90+3 = 993
13 mar 00:57
aniabb: po prostu dzielę 999/11=90,8181... biorę całkowitą 90*11 i dodaję te 3 reszty więc mam 993
13 mar 00:59