Wskaż przedział, w którym wielomian f(x)= x^3-6x^2+9x jest funkcją malejącą.
mak:

Wskaż przedział, w którym wielomian f(x)= x
3−6x
2+9x jest funkcją malejącą.
A. <1,3> B. <0,4> C. (−
∞, 0) D. (−3,−1)
f(x)= x
3−6x
2+9x=x(x
2−6x+9)=x(x−3)
2
Funkcja malejąca jest w przedziale <1,3> (taka jest odpowiedź). Skąd wiadomo, że maleje od 1?
12 mar 22:12
Blee:
Rysunek masz w zadaniu podany?
Na dobrą sprawę nie wiesz tego, ale jest to jedyna możliwa odpowiedź, a jest to pytanie
testowe, więc nie powinieneś się tym jakoś bardzo martwić (tak wiem − trochę to głupie).
12 mar 22:25
Janek191:
f '(x) = 3 x2 − 12 x + 9 = 3*( x2 − 4 x + 3) = 3*( x − 1)*(x −3) < 0 dla x ∊( 1 , 3)
więc
wielomian maleje w ( 1, 3).
12 mar 22:27
mak: Rysunek nie był podany w zadaniu. Dzięki za odpowiedzi, rozumiem już
12 mar 22:33