nwd
nick: Znaleźć takie całkowite x i y że
252x+198y=NWD(252,198)
NWD(252,198)=18
252x+198y=18
co dalej?
12 mar 21:47
Basia:
dzielimy przez 18
14x+11y = 1
11y = 1−14x
| | −14x+1 | | −22x+8x+1 | | 8x+1 | |
y = |
| = |
| = −2x+ |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
czyli 11 musi być dzielnikiem 8x+1
8x+1=11k
8x = 11k−1
| | 11k−1 | | 8k+3k−1 | | 3k−1 | |
x = |
| = |
| = k+ |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
8 jest dzielnikiem 3k−1 dla k=3
czyli
| | 8*4+1 | |
y = −2*4+ |
| = −8+3 = −5 |
| | 11 | |
możliwe, że są też inne rozwiązania, ale zadanie wymaga znalezienia jednego
no to mamy
x=4; y=−5
12 mar 22:01
pomoc drogowa:
na pewno można zrobić jeszcze tak:
18(14x+11y)=18
14x+11y=1
12 mar 22:02