zad
adam: Udowodnij, że dla n>1 :
12 mar 21:41
Basia:
| | 1 | | | | | | | |
(1+ |
| )n = | 1n*(1/n)0 + | *1n−1*(1/n)1 + | *1n−2(1/n)2 + .... |
| | n | | | | |
| | 1 | | | | | | | |
1+n* |
| + | *1n−2(1/n)2 + ....+ | *11(1/n)n−1+ | *10*(1/n)n = |
| | n | | | | |
| | | | | | | |
2+ | *1n−2(1/n)2 + ....+ | *11(1/n)n−1+ | *10*(1/n)n > 2 |
| | | | |
12 mar 21:51
adam: nie rozumiem
12 mar 22:19
12 mar 22:20
12 mar 22:21
jc: Jeśli x>0 i n ≥2, to (1+x)n = 1+ nx + ... > 1+nx (opuszczone wyrazy są dodatnie).
Podstawiamy x=1/n.
(1+1/n)n > 1 +n/n = 2.
12 mar 22:26
jc: Kamil, to że granica > 2 wskazuje tylko, że od pewnego n, wszystkie wyrazy
ciągu są większe od 2. My mamy pokazać, że tak począwszy od n=2.
12 mar 22:28
Kamil: czyli można indukcyjnie w ostateczności jak nic się nie zauważy?
12 mar 22:31
Basia: @
Kamil
z tego wynika tylko i tylko to, że w dowolnie małym otoczeniu e mogę zamknąć "przwie wszystkie"
wyrazy ciagu
nie koniecznie wszystkie począwszy od drugiego
@
Adam
dwumian Newtona
| | | |
(a+b)n = ∑k=0,1,...,n | an−k*bk |
| | |
| | 1 | | | | 1 | |
S=(1+ |
| )n = ∑k=0,1.,,,.n | *1n−k*( |
| )k |
| | n | | | n | |
pierwszy wyraz tej sumy to
| | 1 | |
*1n−0*( |
| )0 = 1*1*1 = 1 |
| | n | |
drugi to
| | 1 | | 1 | |
*1n−1*( |
| )1 = n*1* |
| = 1 |
| | n | | n | |
| | | | 1 | |
S = 1+1+ ∑k=2,,,,,n | *1n−k*( |
| )k = |
| | | n | |
| | | | 1 | |
2+∑k=2,,,,,n | *1n−k*( |
| )k > 2 |
| | | n | |
| | | | 1 | |
bo ∑k=2,,,,,n | *1n−k*( |
| )k >0 (wszystkie wyrazy są dodatnie) |
| | | n | |
12 mar 22:36
Basia: @Kamil indukcyjnie będzie trudniej
12 mar 22:37
Adamm:
(1+1/n)n≥(1+1/2)2=9/4>2
12 mar 22:38
Basia: no to najpierw trzeba udowodnić, że ten ciąg jest rosnący
12 mar 22:40
Basia: To akurat jest łatwe
12 mar 22:41
Adamm:
| | n | | 1 | | n(n−1) | | 1 | | n(n−1)...1 | | 1 | |
(1+1/n)n=1+ |
| * |
| + |
| * |
| +...+ |
| * |
| = |
| | 1 | | n | | 2 | | n2 | | n! | | nn | |
| | (1−1/n) | | (1−1/n)(1−2/n) | | (1−1/n)...(1−(n−1)/n) | |
=1+1+ |
| + |
| +...+ |
| |
| | 2 | | 3! | | n! | |
jak podstawić n+1 zamiast n, to wszystkie wyrażenia w sumie nam wzrosną,
i dodatkowo dostaniemy jeden składnik
dlatego jest rosnący
12 mar 22:46
Basia: to też dwumian Newtona
12 mar 22:54
jc: Można też z nierówności Bernouliego, ale w oryginalnej nierówności mamy x≥−1
i słabą nierówność.
12 mar 23:30
Basia: | | 1 | |
x≥−1 nie problem; |
| ≥−1 |
| | n | |
niestety słabej nierówności nie pokonamy chyba
stosując nierówność Bernouli'ego oczywiście
12 mar 23:36
adam: | | 1 | |
równość b zachodziła kiedy |
| równało by się 0 a to niemożliwe |
| | n | |
13 mar 14:48